Kell-e a rendszerbe hőcserélő?

Nemrégiben futottunk egy hőcserélős kérdésbe. Ajánlatot kértek kazán cserére. Elmondtuk a munka menetét, majd kaptuk a kérdést. „Ennyi? Nem kellene egy hőcserélő is? Mert előttünk már két vállalkozó is azt állította, hogy be kell építeni egy hőcserélőt a kazán és a hidraulikus váltó közé.” Meglepődtünk a kérdésen.

A kazán és a váltó között nincs kettő méter, a visszatérőben sehol nincs iszapleválasztó, ráadásul a hidraulikaváltó a kazán védelmét is biztosítja, ugyanaz a fűtőközeg mindkét oldalon stb.

Először is, mi is a hőcserélő?

A hőcserélő berendezésekben a fűtő- vagy hűtőközeg, (gőz, víz, gáz, egyéb folyadék) de rendszerint a melegítő és melegítendő vagy hűtő és hűtendő anyag is áramoltatható. Arra hivatottak, hogy két különböző fűtőközeget szétválasszon, így a két közeg két külön áramlási térben áramlik. A hőátadás – átvétel sohasem 100%-os. Mindig van vesztesége a hőcserének.

Hőcserélő

(Az élelmiszer, vagy gyógyszeriparban közegek áramlási irányának jelentős szerepe van. Ugyanis lehetnek egyenáramú, ellenáramú és keresztáramú hőcserélők. Attól függően, hogy kémiai, fizikai vagy biológiai folyamatok lefolyását kívánják elősegíteni. Egyenáramú, ha a hőcserélőben résztvevő anyagok egyező irányban áramlanak. Ellenáramú, ha a két közeg a hőcserélőben egymással szemben áramlik. Keresztáramú, az egymásra merőleges mozgás. (Csendes megjegyzés, hogy tisztán keresztáramú hőcserélési mód a gyakorlatban nincs.))

Primer a fűtő oldal és Szekunder amit megfűtünk. Alkalmazzuk még két eltérő nyomású fűtő rendszer szétválasztására is, de például a kondenzációs kazánokban tulajdonképpen a kazántest egy hőcserélő, amiben a primeroldal az égőtér. Amit még tudnunk kell róla, hogy nagyon szűk keresztmetszeteken történik benne az áramlás, ezért az égéstermékben lévő szennyeződések fokozatosan lerakódnak ezáltal csökkentve a hőátadó felület nagyságát. Mindkét oldalán javasolt iszapleválasztó beépítése és a teljes hálózat vegyszeres tisztítása. Mindezek tudatában tehát kell e vagy nem? Igen kell, ha indokolt.