Megy a fűtés, de hideg a radiátor

Az otthonunkban vagy munkahelyünkön lévő fűtésrendszer működése kritikus tényező a komfortérzetünk és az egészségünk szempontjából. Azonban előfordulhat, hogy a fűtésrendszer működése nem megfelelő és a radiátorok hidegek maradnak, bár a fűtés be van kapcsolva. Ennek számos oka lehet és az ok függ a fűtésrendszer típusától, az évszaktól és az épület állapotától.

Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb okokat, hogy miért lehetnek hidegek a radiátorok, bár a fűtés be van kapcsolva:

  • Nincs megfelelően légtelenítve a fűtésrendszer. A rendszerben lehet, hogy légbuborékok maradtak bent, amelyek megakadályozzák a meleg víz áramlását a radiátorokba és ezáltal a radiátorok hidegek maradnak. Ennek megoldása egyszerű, mivel csak a radiátorokban és a fűtésrendszerben lévő levegőt kell eltávolítani. Ennek a légtelenítésnek a módja a rendszer típusától függ.

  • Alacsony a víznyomás a rendszerben. A fűtésrendszerben lévő alacsony víznyomás megakadályozza a meleg víz áramlását a radiátorokban. Az alacsony víznyomás okai lehetnek a hibás vagy elavult szivattyúk, csövek, szelepek vagy hőmérők. Az alacsony víznyomás ellenőrzése és feltöltése könnyen elvégezhető.

  • radiátor
  • Hibás a termosztatikus szelep. A termosztatikus szelepek lehetővé teszik a radiátorok hőmérsékletének beállítását, így biztosítják a megfelelő fűtési szintet a különböző helyeken. Ha a szelepek hibásak, akkor a radiátorok nem kapják meg a megfelelő hőmérsékletet. Az ilyen hibák javítása vagy cseréje megoldhatja a problémát.

  • A fűtésrendszer vízkövesedése. A vízkő felhalmozódása a rendszerben a csökkenti a fűtés hatékonyságát és akadályozza a meleg víz áramlását a radiátorokba. Az idő előtti karbantartás és a rendszeres tisztítás csökkenti a vízkő felhalmozódását a rendszerben.

  • Hibás a szivattyú. A fűtésrendszer szivattyúja mozgatja a meleg vizet a fűtőtestekhez, ha ez a szivattyú hibás, akkor a meleg víz nem áramlik megfelelően a radiátorokban.

Az okok nagyon változatosak lehetnek, és ahhoz, hogy megtaláljuk a megoldást, szakemberre van szükség. Az időben elvégzett karbantartás jelentős költségmegtakarítást jelenthet és javítja az otthonunk kényelmét és biztonságát.

Amennyiben hasonló problémával küzd, vegye fel velünk a kapcsolatot. Szakembereinkkel segíthetünk a probléma elhárításában.