Radiátoros vagy padlófűtés?

Legyen szó saját építésről, felújításról vagy bővítésről, a megfelelő fűtési rendszer kiválasztása fontos döntés. A tervezési megfontolásoktól az energiahatékonyságig, az üzemeltetési költségekig és más gyakorlati szempontokig sok mindenre van szükség a padlófűtés és a radiátorok közötti választás során.

Bármilyen stílusú is legyen otthona, könnyen megtalálhatja az ízlésének és igényeinek megfelelő padlófűtési rendszert vagy radiátor elrendezést. Az egyik legnépszerűbb indok a padlófűtés mellett az, hogy – ahogy a neve is sugallja – a padlóburkolat alatt van elrejtve. Ez a falfelületet is felszabadítja, így extra helyiség érzetét kelti. A másik oka, hogy költséghatékonyabb megoldás, mint a radiátoros fűtés.

padlófűtés

Fel lehet szerelni utólag padlófűtést és radiátorokat?

Kétféle padlófűtés közül választhat – nedves vagy száraz rendszerű. Az előbbi csatlakozik az Ön központi fűtési rendszeréhez (kazánról vagy megújuló alternatíváról működik) és meleg víz áramlik a padló alatt elhelyezett, gyakran esztrichbe helyezett csöveken keresztül.

A száraz rendszerű padlófűtés a háztartási villamos energiát használja, a felszín alatt elektromos tekercseket helyeznek el. Ennek az az előnye, hogy a vezetékek meglehetősen vékonyak és egyszerűen felszerelhetők – így viszonylag kevés fennakadást okoz a szerelés során.

elektromos padlófűtés

A nedves rendszerű padlófűtés telepítése bonyolultabb folyamat lehet, mivel több helyet igényel a csővezetékek számára, valamint a padlót megfelelően elő kell készíteni és szigetelni kell. Elegendő helynek kell lennie a fűtéscsöveknek és a csővezetékeknek, ezért előfordulhat, hogy meg kell emelni a padló szintjét, különösen, ha utólag egy meglévő helyiségbe építik be. Emiatt egy új épületben egyszerűbb a nedves padlófűtés beépítése, mivel ezek a beállítások már az elején tervezhetők.

nedves padlófűtés

Hol működnek a legjobban ezek a hőleadók?

A padlófűtés nagyszerűen használható nagy helyiségekben – így ideális nyitott terekbe. A padlófűtés gyengéd melege a fürdőszobákba is jó választás.

Az egyik lehetséges hátránya a padlófűtésnek, hogy hosszú ideig tart a felmelegedése, ezért a fűtési szezon elején állandóan bekapcsolva kell lennie (igaz, alacsony hőmérsékleten, ami jó hatásfokot és költségmegtakarítást eredményez a használat során).

A radiátorok felszerelésekor ideális esetben 4 méterenként be kell szerelni egyet egy helyiségbe, így például nem ideálisak nagy, nyitott terű konyhabővítésekhez. De jól működnek a hálószobákban, amelyek általában kisebbek.

Mi a hatékonyabb: padlófűtés vagy radiátor?

A padlófűtés rendkívül környezetbarát és megfizethető üzemeltetésű lehet, feltéve, hogy megfelelően van felszerelve, és a megfelelő padlóanyaggal párosul, így képes vezetni a hőt.

A nedves padlófűtés rendszer körülbelül 25%-kal hatékonyabb lehet, mint a radiátorok, ha modern kondenzációs kazánnal párosítják; és akár 40%-kal hatékonyabb, ha hőszivattyúról működik.

Ez nem azt jelenti, hogy egy jól megtervezett radiátoros rendszer nem lehet hatékony. Mindazonáltal elengedhetetlen, hogy megfelelően kiszámítsuk a helyiség hőveszteségét majd megkeressük a megfelelő méretű hőleadót. A radiátor elhelyezkedése is befolyásolja a teljesítményét.

Padlófűtés beépítése a meglévő radiátorrendszer mellé

Könnyen telepíthető a padlófűtés egy meglévő radiátorrendszer mellé. A padlófűtés felszerelhető minden padlófelületen, vagy egyetlen helyiségben, például fürdőszobában vagy mellékhelyiségben.

De hogyan szabályozható az egy meglévő radiátorrendszer mellett? A választott padlófűtési rendszer típusa – akár standard esztrich, akár utólag beépített rendszer – hatással lesz erre:

Ha szabványos esztrich- vagy úszópadlórendszer, akkor a radiátoroktól független vezérléssel működik a legjobban. Ez fedezi a felfűtési idő különbségét.

Ha utólag beépített rendszer akkor közvetlenül a meglévő radiátorok visszatérőjéből kialakítható a padlófűtési kör. Ez a megoldás a hagyományos radiátoros rendszer vezérlésével működik. Amennyiben a visszatérő vezeték melegebb, mint amit a padlófűtési kör igényelne, hőkorlátozóval vagy egyéb szabályozási készülékek beépítésével korlátozható.

Legyen szó bővítésről, új építésről vagy meglévő otthonának teljes felújításáról, a fűtést úgy kell megtervezni, hogy az tökéletesen illeszkedjen otthonához.